środa, 10 sierpnia 2016

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Małe co nieco do kawy ;) Proste i bardzo smaczne rogaliki, które przypadną do gustu i dużym i małym. Zapraszam!


Rogaliki drożdżowe

Składniki:
  • 15g drożdży świeżych
  • 250g mąki
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 30g cukru
  • 40g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
+kilka łyżek nutelli, jajko roztrzepane z łyżką mleka
 

Przygotowanie:
  1. Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i 1/4 szklanki letniego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Następnie dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, jajko, masło oraz mleko. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wycinamy trójkąty. Każdą porcję smarujemy nutellą (ok. pół łyżeczki). Chwytając za dwa kąty zwijamy w kierunku szpica, na koniec lekko zawijając do środka tworząc rogalik.
  4. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 200'C przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia.


Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Jak z Nutellą, to muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie spróbować chociaż rogaliki bardzo kaloryczne :) Przydałaby się jeszcze jakaś gorzkawa posypka dla zrównoważenia smaków :) Na pewno spróbuje swoich sił!
    Czekam na kolejne wpisy i pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio robiłem takie rogaliki z nadzieniem z masła migdałowego połączonego z kremem. Smak był bardzo oryginalny, ale warto eksperymentować w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo prosty przepis, na pewno wykorzystam go w niedzielę, aby mieć coś słodkiego do popołudniowej kawki. Zawsze łączę kawę z czymś słodkim. To idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz