wtorek, 10 maja 2016

Rolada serowa z pieczarkami i filetem z kurczaka

Połączenie pieczarek, sera żółtego i fileta z kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże kusząco się prezentuje ;) Zapraszam! 



Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:
-30 dag sera żółtego
-4 jajka
-3 pojedyncze filety
-40 dag pieczarek
-3 łyżki majonezu
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:
1. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodajemy rozbełtane jajka i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach około 40x40 (aby wyszedł dość cienki placek). Piec 30 minut w 160'C.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na małe plasterki. Podsmażamy, aż zmiękną.
3. Filety pokroić na podłużne paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rumiano na oliwie.
4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C.
5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany.



Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym.

Smacznego!

37 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę wspaniale :) Mnie na pewno będzie smakować, pytanie co z moimi niejadkami ;) Ale wydaje mi się, że idealnie trafiłaś w gusta smakowe chłopaków, bo uwielbiają ser ;) Mogliby go jeść na kostki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa :) Mój czterolatek zjadł ze smakiem, jedynie omijając pieczarki ;) pozdrawiam

      Usuń
    2. Ja robiłam już w zeszłym roku jest super i smakuje także ale ja dołozyłam jeszcze zielonej pietruszki . Ale teraz to dołoże szpinaku ale listki. zamiast pietruszki.

      Usuń
  2. bardzo fajna propozycja na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna przekąska. Moje dzieciaki był zachwycone. Ja dla siebie dodaję jeszcze troszkę papryczek chili :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze przepis przypadł do gustu :)

      Usuń
    2. Ja jeszcze robie do tego sos czosnkowy ☺

      Usuń
  4. polecam...pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam aż ślinka pociekła. Muszę wypróbować jak najszybciej. Oby mój niejadek polubił

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę dać znać koniecznie czy smakowało :) pozdrawiam

      Usuń
  6. A ta roladke łatwo da sie zwinąć ?? Boje sie żeby sie nie łamała mi .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zwijać póki jest jeszcze ciepła, drobne pęknięcia znikną, gdy pod koniec posypujemy startym serem i zapiekamy :)

      Usuń
  7. Ja robiłam troszkę inaczej bo rozbilam surowego fileta bardzo cieniutko i wtedy ułożyłam na upieczony ser i zwinelam w rolade. następnie pieklam ok 30 minut. polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Twój sposób ułatwia późniejsze zwijanie? Następnym razem wypróbuję Twoją metodę, pozdrawiam

      Usuń
  8. TRZEBA ZROBIC ,POZNIEJ CHWALIC !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś to robilam ale ciasto nie jest równe ma wypukłości i nie wiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm... może zbyt mocno ubite/roztrzepane jajka (przez to napowietrzone)? nic innego nie przychodzi mi do głowy, pozdrawiam

      Usuń
  10. Robię ją od dawna jest przepyszna. w miejsce pieczarek można dać szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam taką tylko pieczarki starłam na tarce (duże oczka),po czym je przesmażyłam i też na ciasto kładłam rozbite,surowe filety.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tez robie taką rolade ale z surowym rozbitym filetem a na pieczarki daje serek topiony pieczarkowy nie rozsypuja sie i sa fajnie aksamitne

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy moze byc blaszka z piekarnika?czy nie będzie za duza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być z piekarnika, wszystko zależy od tego jak szeroko rozlejemy masę jajeczno- serową. Możemy uformować dowolnej wielkości prostokąt :)

      Usuń
  14. Ja taką roladę robię ale filet jest surowy ponieważ po zwinieciu w roladę piekę to jeszcze 20 minut. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zapiekam na blaszce z piekarnika

      Usuń
    2. większość jest już gotowa, więc podpieczenie fileta wcześniej współgra ze składaniem później wszystkich elementów :) pozdrawiam

      Usuń
  15. czy masa jajeczna nie przylgnie do blaszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz takie obawy możesz użyć papieru do pieczenia, tylko później trzeba ściągnąć go z ciasta, gdy jest jeszcze ciepły, pozdrawiam

      Usuń
  16. Witam ostatnio robiłam te roladki i trochę chyba mi nie wyszły, całe ciasto serowe przykleiło się do blaszki. Chyba trzeba je piec na papierze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. też piekę taką roladę ciasto wylewam na papier do pieczenia i bez trudu odchodzi a pierś rozbijam surową na cieniutkie plastry.

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy zamiast takich placuszkow mozna zrobić nie słodkie nalesniki i do nich dać ten farsz wraz startym serem żółtym? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. dlaczego roladka pękła przy zwijaniu

    OdpowiedzUsuń
  20. jeśli rolada jest zbyt gruba to pęknie

    OdpowiedzUsuń
  21. A co można dać zamiast pieczarek bo nie przepadam za nimi

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz