czwartek, 5 maja 2016

Sałatka z kapustą pekińską i zielonymi szparagami

Ciekawa w smaku i szybka w przygotowaniu sałatka to w okresie letnim bardzo potrzebna rzecz :) Tym bardziej, że sezon grillowy w wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam!



Sałatka z pekińską i szparagami

Składniki:
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • kilka rzodkiewek
  • pół ogórka zielonego
  • kilka zielonych szparag
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:
  1. Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą. 
  2. Kapustę posiekać na paseczki, ogórka i rzodkiewki na półksiężyce.
  3. Szparagi opłukać, osuszyć, odkroić zdrewniałe końce. Nasmarować oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Tak przygotowane szparagi opiec na patelni grillowej lub klasycznym grillu. Kilka minut z każdej strony. 
  5. Po tym czasie pociąć gotowe szparagi na mniejsze kąski. 
  6. Wszystko razem wymieszać.
  7. Doprawić do smaku pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba.
Gotowe!

2 komentarze:

  1. Bardzo lekka, przyjemna sałatka wiosenna :) Świetny przepis, unikatowy :)

    Pozdrawiamy i zapraszamy do nas! :)
    Szybka Pizza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) Trzeba korzystać póki sezon trwa, pozdrawiam

      Usuń

Dodaj swój komentarz