piątek, 5 sierpnia 2016

Ciasto Plamka

Inspiracja zaczerpnięta z jednej z niemieckich gazet. Flecken znaczy plama więc w wolnym tłumaczeniu pozwoliłam sobie nazwać ciasto Plamką. Ciasto warte uwagi. Nie spotkałam dotąd podobnego przepisu. Nietypowe a zarazem bardzo smaczne i przypadające do gustu nie tylko amatorom ciast czekoladowych. Gorąco polecam! :) 



Plamka  ,,Flecken- kuchen,,

Składniki:
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 74ml oleju słonecznikowego 
  • 100g kremówki 30%
  • 200g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g gotowego budyniu
  • 250g jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli 
Przygotowanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka, cukier i olej zmiksować na jednolitą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę, następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać pianę z białek. 
  2. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok 22x30). Przed włożeniem do piekarnika nakładamy budyń porcjami, dość gęsto tworząc białe łaty. Pieczemy góra-dół w nagrzanym piekarniku 175'C przez 30-35minut. 
  3. Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto po upływie czasu pieczenia wyciągamy z piekarnika. Do wgłębień po budyniu nakładamy jogurt i natychmiast ponownie wkładamy do jeszcze ciepłego piekarnika na 5-8minut. Po tym czasie studzimy. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Na miniaturce wygląda jak ciasto posypane cukrem pudrem częściowo :) Wygląda przepysznie na pewno spróbuję swoich sił :)
    Czekam na kolejne przepisy
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz