czwartek, 1 września 2016

Pieczeń wieprzowa z marchewką Siostry Anastazji

 Proste i ciekawe w smaku danie, które udowadnia, że kotlet nie musi być nudny. Łatwe przygotowanie zdecydowanie jest wielkim plusem :) Inspiracja pochodzi z książki Wielka księga specjałów Siostry Anastazji. Zapraszam!

Pieczeń wieprzowa z marchewką

Składniki:
  • 5 porcji kotletów wieprzowych
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 6 marchewek
  • 1 średnia cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • kucharek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kotlety delikatnie rozbić, lekko przyprawić. 
  2. Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. 
  3. Cebulę poszatkować na średnie piórka, zeszklić na łyżce oliwy lub margaryny.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchewkę lekko posypaną kucharkiem. 
  5. Następnie równo rozkładamy cebulę i kotlety.
  6. Majonez dokładnie mieszamy z keczupem. Smarujemy każdy kawałek mięsa.
  7. Przykrywamy wszystkie porcje plasterkami sera. 
  8. Naczynie przykrywamy (przykrywką lub sreberkiem). Dusimy w piekarniku 170'C przez około 35 minut a następnie odkrywamy i pieczemy, aż ser ładnie się zarumieni.
  9. Podajemy z marchewką- Smacznego! 

1 komentarz:

Dodaj swój komentarz