wtorek, 14 czerwca 2016

Makaron z mięsem mielonym i młodą kapustą w sosie pomidorowym

 Świetna alternatywa dań jednogarnkowych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Sprawdzi się zarówno jako szybki obiad lub posiłek do pracy. Delikatna nuta mięty dodaje ciekawego posmaku. Zapraszam!


Makaron z mięsem mielonym, młodą kapustą i pomidorami

Składniki:
  • 400g mięsa mielonego
  • 2 szklanki makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty)
  • puszka pomidorów
  • 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty
  • mała garść posiekanej mięty
  • mała cebula
  • ostra i słodka papryka
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na łyżce oliwy. Wrzucić mięso mielone, lekko przesmażyć. Doprawić słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszać.
  2. Dodać do mięsa puszkę pomidorów przyprawić odrobiną oregano i bazylią. Wrzucić poszatkowana kapustę. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. 
  3. Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić.
  4. Do mięsa, pomidorów i kapusty dodać miętę. Jeśli jest potrzeba doprawić do smaku. Wrzucić makaron. Wymieszać do połączenia smaków. Podawać na ciepło.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Na pewno zrobię to u siebie w domu na obiad. Przypomina mi danie, które jadłam w restauracji Zielona Góra na wyciecze okolicznościowej.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz