niedziela, 12 czerwca 2016

Karpatka

Ciasto znane i lubiane :) W dzieciństwie robiła nam go babcia a teraz przyszła kolei na mnie.  Długo zwlekałam, gdyż wydawało mi się trudne w przygotowaniu. Jednak mając dobry przepis i trzymając się ściśle recepty jestem w stanie stwierdzić, że wyszła bardzo dobra ;) Moja pierwsza karpatka- Zapraszam!


Karpatka

Składniki:

ciasto:
  • 1 szklanka wody 
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
 krem:
  • 3 szklanki mleka  
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła
  • aromat waniliowy
+ blaszka 20x25

Przygotowanie:
  1. Ciasto: Masło i wodę powoli podgrzać, aż masło się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać szpatułką do uzyskania gładkiej, gęstej masy. (Powinna odchodzić od brzegów garnka) Wystudzić.
  2. Gdy masa nie jest już gorąca wrzucamy pojedynczo jajka, po każdym dokładnie miksując masę.Gotowa masa jest gładka i klejąca. Dzielimy ciasto na dwie części. Wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Najlepiej zrobić to szpatułką.Pieczemy w 200'C góra-dół przez 25 do 30 minut. Pilnując, aby ciasto ładnie się zrumieniło, ale nie przypiekło. Drugi blat tak samo pieczemy w identycznej foremce.
  3. Krem: Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance wymieszać dokładnie budyń, mąkę i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
  4. Po tym czasie do budyniu dodawać stopniowo, partiami masło (musi mieć temperaturę pokojową) i miksować na wysokich obrotach. Na końcu dodać aromat i jeszcze raz wszystko połączyć.
  5. Zostawić krem na 5 minut, żeby odpoczął. Następnie wykładamy i rozsmarowujemy na jednym (zimnym) blacie ciasta i przykrywamy drugim.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :) Gotowe!

6 komentarzy:

  1. Hmmm ślinka cieknie. Chcę je zjeść!
    Zapraszam na swojego bloga https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kończy się na jednym kawałku ;)dziękuję, chętnie Cię odwiedzę

      Usuń
  2. Mniam :) Moja mama zawsze robi karpatkę - jest tak pyszna, że chyba nigdy jej nie dorównam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę wypróbować z tego przepisu, będzie trzeba porównać ;)

      Usuń

Dodaj swój komentarz