piątek, 18 marca 2016

Puszysta babka kakaowa z jogurtem greckim

 Królowa Wielkanocnego Stołu, ale też miły dodatek do popołudniowej kawy. Wilgotna i bardzo aromatyczna. Kto się skusi?



Babka kakaowa z jogurtem greckim

Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250g jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka 
  • 200 g mąki
  • 80 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • dowolna polewa czekoladowa (opcjonalnie) 
  • kokos
Przygotowanie:
  1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski.
  2. Mleko łączymy z jogurtem.
  3. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jajka i wciąż ucieramy, aż wszystko się ładnie połączy. Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki a na końcu mleko z jogurtem. Dokładnie mieszamy.
  4. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy.
  5. Pieczemy 50 minut w 150'C(termoobieg) do suchego patyczka.
  6. Studzimy, dekorujemy- gotowe!
Smacznego!

2 komentarze:

Dodaj swój komentarz