Babka kakaowa z jogurtem greckim
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250g jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- 200 g mąki
- 80 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- dowolna polewa czekoladowa (opcjonalnie)
- kokos
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski.
- Mleko łączymy z jogurtem.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jajka i wciąż ucieramy, aż wszystko się ładnie połączy. Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki a na końcu mleko z jogurtem. Dokładnie mieszamy.
- Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy.
- Pieczemy 50 minut w 150'C(termoobieg) do suchego patyczka.
- Studzimy, dekorujemy- gotowe!
smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi wygląda i smakuje :)
Usuń