sobota, 19 marca 2016

Jajka faszerowane pastą z pieczonej papryki

Idealne na świąteczny stół. Inna odsłona jajek zachwyci z pewnością wszystkich amatorów uroczystych spotkań :) Prosty przepis na smaczną przekąskę. Zapraszam!



Jajka faszerowane pastą z papryki

Składniki:
  • 5 jajek (ugotowanych na twardo)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki (mała garść)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego. Pieczemy 20 minut w 190'C. Po tym czasie przykrywamy szczelnie folią spożywczą na kilka minut. Następnie ściągamy skórę z papryki a resztę blendujemy na gładką masę. 
  2. W innym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo masę paprykową. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem. 
  3. Jajka kroimy na połówki, delikatnie wyciągamy żółtka, które mieszamy z posiekaną natką pietruszki a następnie łączymy z papryką i śmietanką. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
  4. Wyciskamy odpowiednią ilość masy w miejsca, gdzie były żółtka.
  5. Dekorujemy- gotowe!
 *Moja dekoracja to mały listek natki pietruszki i odrobina kolorowego pieprzu.

Smacznego :) 

2 komentarze:

Dodaj swój komentarz