poniedziałek, 30 listopada 2015

Potrawka z indyka z kukurydzą

Idealne dla dużych i małych. Mięciutkie i soczyste mięso rozpływa się w ustach :) Bardzo sycące danie idealne na zimne dni. Zapraszam! 



Potrawka z indyka z kukurydzą.

Składniki:
  • 500g fileta z indyka
  • 1 duża puszka kukurydzy konserwowej
  • margaryna lub masło 
  • garść poszatkowanej pietruszki
  • szczypta bazylii lub poszatkowane kilka liści
  • około 1 szklanka bulionu
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Fileta pokroić na kawałki wedle uznania (mogą być małe fileciki, lub większa kostka). Oprószyć solą i pieprzem.
  2. Wrzucić mięso na rozgrzany tłuszcz i zarumienić z każdej strony. 
  3. Podlać bulionem, wrzucić pietruszkę, bazylię i kukurydzę odsączoną z zalewy. Wymieszać i na małym ogniu pod przykryciem zostawić około 10 min.
  4. Śmietanę dobrze wymieszać z mąką i dodać do mięsa. Wymieszać. Zostawić na ogniu jeszcze około 5 min. 
  5. Po tym czasie podawać z ryżem.

Gotowe, smacznego!

1 komentarz:

  1. ja robiłem z groszkiem zamiast kukurydzy i dodawałem do sosu pokrojonego w kostkę korniszona

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz