sobota, 28 listopada 2015

Mięso mielone zawijane w cukinię i boczek

Ta inspiracja to kolejny sposób na mięso mielone. Boczek nadaje mięso bardzo fajny posmak i sprawia, że sama prezentacja wygląda bardzo ciekawie. Nie należy do zbyt dietetycznych ale dzięki przygotowywaniu w piekarniku, też nie jest ogromną bombą kalorii ;) Zapraszam!




Mielone zawijane w cukinii i boczku

Składniki:
  • paczka mięsa mielonego
  • 1 średnia cukinia
  • około 10 plasterków boczku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki śmietany
  • garść poszatkowanej pietruszki
Przygotowanie: 
  1. Mięso wymieszać z przyprawami, śmietaną i pietruszką.
  2. Boczek pokroić na plastry, cukinię w cieniutkie paseczki.
  3. Z mięsa formować średnie porcje, owijać plasterkiem cukinii a następnie w plasterek boczku.
  4. Układać wszystko w naczyniu żaroodpornym posypanym odrobiną bułki tartej lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni kolor)

Gotowe!
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą z surówkami lub ulubionymi sosami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz