sobota, 7 listopada 2015

Kurczak marynowany w soku z pomarańczy.

  Idealne na weekendowy obiad. Delikatny drób do którego pasuje wiele dodatków, dając nam możliwości skomponowania własnego niepowtarzalnego dania. Mięso drobiowe wspaniale współgra z nutą pomarańczy, dając ciekawy posmak i dużo przyjemności naszym kubkom smakowym :) Zapraszam!



Nogi z kurczaka w soku pomarańczowym.

Składniki:
  • drób: cały kurczak lub nogi 
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • pieprz, sól
  • około pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżka papryki słodkiej i ostrej
  • pół łyżeczki majeranku
  • kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego 
  • łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Wymieszać wszystkie przyprawy. Dodać do soku.
  2. Kurczaka zamarynować w soku z przyprawami. Minimum godzinę. Marynaty nie wylewamy.
  3. Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć mięso. 
  4. Piekarnik nagrzany do 180'C. Pieczemy ok 20 min . Po tym czasie podlewamy mięso pozostałą marynatą i pieczemy jeszcze około 30-45min w zależności od wielkości naszego drobiu.

Podajemy z ziemniakami w koszulkach, warzywami z patelni lub frytkami z batatów.
Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać zostawiając tutaj komentarz lub polub mój profil na fb :)
pozdrawiam,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz