wtorek, 27 października 2015

Zupa dyniowa (pikantna) z grzankami.

Dla jednych znana, dla drugich wciąż do odkrycia- DYNIA. Ci, którzy jeszcze się nie zdecydowali na zupę z tego sezonowego warzywa mają ostatnią szansę. Dziś w mojej propozycji: Prosta, smaczna, niezwykle aromatyczna i szybka w wykonaniu jesienna zupa. Zapraszam! 



Pikantna zupa dyniowa z grzankami.


Składniki:

zupa:
  • wywar z warzyw lub bulion (ilość zależna od gęstości)
  • około 10 garści dyni (pokrojonej w sporą kostkę)
  • 2 średnie marchewki
  • sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, chili
grzanki:
  • kilka kromek chleba
  • łyżka masła
  • mała cebula
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:
  1. Przygotować grzanki. Pokroić chleb w kostkę. na patelni rozgrzać masło, zeszklić poszatkowaną drobno cebulę, przyprawić czosnkiem, podprażyć. Wrzucić chleb i co jakiś czas mieszać, aż się przyrumienią.
  2. Do wywaru z warzyw lub bulionu wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, marchew. Chwilę pogotować, następnie wrzucić dynię. Zostawić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  3. Wrzucić przyprawy, wymieszać.
  4. Zblenderować na gładko. 
  5. Spróbować, ewentualnie doprawić lub skorygować gęstość. 

Zupa gotowa, wystarczy posypać grzankami i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz