poniedziałek, 26 października 2015

Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego- klasyka w lżejszej wersji.

W Polsce znane i lubiane :) Zazwyczaj z mięsem, pieczarkami lub kapustą. Inna odsłona tradycyjnych pasztecików dzisiaj w mojej propozycji. A mianowicie...




Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego.

Składniki: 

ciasto:
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12g)
  • + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek
farsz:
  • ok. 400g kapusty kiszonej
  • mała cebula
  • łyżka oliwy
  • pieprz, sól, kminek, papryka słodka

Przygotowanie:
  1. Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką, aż smaki się połączą i wszystko się lekko podpraży. Gdy farsz będzie gotowy, pozostawić do ostudzenia.
  2. Mikserem wyrobić wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności przez kilka minut. (ewentualnie można ciasto ręcznie wyrobić).
  3. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  4. Po tym czasie podzielić na około 12 części, lekko każdą porcję porozciągać w dłoni (spłaszczyć) i nałożyć około 2-3 łyżki farszu a następnie zamknąć (zwinąć i skleić w palcach) brzegi formując pożądany kształt np prostokątny.
  5. Takie gotowe porcje układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach około 1 cm. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości, zetknięcia się bułeczek) na około 40 min.
  6. Następnym etapem jest posmarowanie jajkiem i posypanie małą ilością kminku (niekoniecznie) .
  7. Piec 20-25 min w 180'C (aby nie przypiekły się zbyt mocno można przykryć folią aluminiową)

 Podawać na ciepło z barszczem czerwonym lub na zimno same w formie drożdżówki :)

Smacznego!
Domowe kapuśniaczki gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz