wtorek, 6 października 2015

Bazyliowe szaszłyki- dla dużych i małych!

W internecie jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem fileta z kurczaka, ale...
co zrobić jeśli te wszystkie standardowe kotlety, devolay'e itp nam się już przejadły lub zwyczajnie znudziły? Odpowiedz jest prosta.
Trzeba spróbować niebanalnych, smacznych i cieszących oko szaszłyków bazyliowych :)
Dodatkową zaletą jest oczywiście fakt, iż to danie ma zdecydowanie mniej kalorii niż wcześniej wspomniane cuda w złotej panierce. Ciekawa forma podania i interesujący smak skuszą nawet największych niejadków ;)
Zapraszam!

Bazyliowe szaszłyki

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa)
  • patyki do szaszłyków
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:
  1. Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa.
  2. Pokroić po długości na paseczki (ok. 3 cm szerokości)
  3. Wrzucić do miski, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  4. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować piekarnik. Na blaszkę położyć papier do pieczenia natłuszczony oliwą.
  5. Porcje fileta zwijać w ,,ślimaczki,, i nabijać na patyk do szaszłyków. Wedle uznania na jeden patyk 3-4 ślimaczki.
  6. Włożyć do piekarnika. piec w 180' przez 40 min. Po 20 min. szaszłyki obrócić. 
 
Propozycja podania. Szaszłyki z ryżem i warzywami a' la spaghetti.
 Podawać z dowolnymi dodatkami np.frytki, ziemniaczki opiekane, warzywa lub ulubione dipy.

Gotowe :)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz