poniedziałek, 21 listopada 2016

Ciasto z jabłkami i orzechami

 Jabłka, rodzynki, orzechy i cynamon to idealny skład ciasta na zimne dni :) Cynamon delikatnie rozgrzewa i cudownie pachnie. Filiżanka herbaty do kawałka ciasta i jesteśmy zaczarowani. Bardzo prosty przepis, który warto mieć w swoich zapiskach. Zapraszam!



Ciasto z jabłkami i orzechami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół kostki margaryny (ok 125g)
  • 3 duże jabłka
  • duża garść rodzynek
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów
  • łyżka cynamonu (ewentualnie)
Przygotowanie:
  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić na małą kostkę. 
  2. Jaja ubić z cukrem. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodajemy miękką margarynę. (można roztopić i wystudzić)
  3. Kolejno dodawać orzechy, rodzynki i jabłka- delikatnie mieszając. Masa jest dość gęsta, ale nie należy jej rozrzedzać.
  4. Dokładnie połączoną masę przekładamy na foremkę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką wyrównać powierzchnię.
  5. Piec około 50 minut w 180'C.
  6. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy zostawić uchylony piekarnik. Po 10 minutach wyjąć ciasto i studzić na kratce.
Smacznego!- Pachnie cudownie :)

7 komentarzy:

  1. U mnie to ciasto nazywa się wiewiórka, jest pyszne i szybkie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Bardzo apetycznie to ciasto wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ten przepis, dlatego, że składniki są proste i zdrowe. Orzechy, rodzynki to paliwo dla mózgu, a jabłka to węglowodany, które dodadzą nam zastrzyku energii. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda i smakuje wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto, upichcenie dobrego ciasta to nie byle wyczyn! Ciasta z piekarni również są cudowne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis! Ostatnio z córką go wykorzystałyśmy. Ubrałyśmy fartuchy kucharskie , oczywiście nie zapomniałyśmy też o czapkach kucharskich. I zabrałyśmy się za gotowanie. Wyszło nam przepysznie, cała rodzina się zajadała.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz