czwartek, 22 września 2016

Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga!

 Dokładnie rok temu postanowiłam rozpocząć przygodę z blogowaniem :) Czas szybko minął i zaowocowało to wieloma smacznymi potrawami, które możecie znaleźć na moim blogu. Nie mam zbyt wielkiego nacisku na Polską Blogosferę, raczej skupiam się na robieniu tego co kocham, dlatego tym większa moja radość za wszystkich odwiedzających mój blog. Początki nie były idealne, ale ciągle się uczę i staram się, aby z przyjemnością spędzaliście ze mną czas. Dziś częstuje Was Tortem, który jest połączeniem rosyjskiego ciasta zwanego Napoleonem i polskiego Marcinka czy też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :)

Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji,,. Jest pracochłonne- to fakt, ale zapewniam efekt wow jest gwarantowany! Przepis znajdziecie na dole tego postu. A teraz trochę statystyki i liczb:
  • przez rok mój blog zdobył 158 651 wyświetleń
  • na instagramie jest Was 105 osób
  • na fb 122
  • najwięcej wyświetleń w maju 2016 (25.262)
  • opublikowanych postów uzbierało się 154
  • post, który najbardziej przypadł Wam do gustu to Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem (27.576 wyświetleń)
Dziękuje serdecznie! :)

Tort Marcinek z masą kajmakową i orzechami

Składniki:

ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 125g masła (temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 masa krówkowa:
  • 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500ml mleka
  • 500ml śmietany 30% (zimna)
  • 2 śmietan fix
  • 2 łyżeczki cukru pudru
dodatkowo:
  • orzechy (drobno posiekane)
 Przygotowanie:
  1.  Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko i żółtko, następnie powoli dodajemy większą część śmietany, ciągle miksując. W pozostałej śmietanie rozpuszczamy sodę i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę partiami dodajemy do masy, ciągle miksując a pod koniec gdy ciasto zrobi się zwarte ugniatamy dłońmi do uzyskania elastycznego i jednolitej masy. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Owijamy każdą porcję folią spożywczą i wkładamy na około 10 minut do lodówki. 
  2. Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko przeźroczysty). Wycinamy koło ok 20-25cm. Powtarzamy tak z każdą porcją. Następnie układamy blaty na papier do pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190'C na 6 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu placki studzimy.
  3. Masa kajmakowa: Jajka miksujemy  z mąką ziemniaczaną. Dodajemy  1/4 mleka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Powoli dodajemy masę jajeczną. Mieszamy, aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Następnie partiami dodajemy masę kajmakową. Dokładnie mieszamy. Studzimy. Gdy masa jest zimna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fix na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą kajmakową. 
  4. Ułożenie: Na paterze lub talerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki masy, cienko rozsmarowujemy, kładziemy kolejny placek - lekko dociskamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy wszystkie blaty ciasta. Boki i górę smarujemy resztą kremu. Dekorujemy: drobno posiekane orzechy dociskamy do boków, górę posypujemy pokruszonym blatem ciasta lub również orzechami.
  5. Ciasto schłodzić najlepiej 1 dzień, ciasto musi nawilgnąć i połączyć się z kremem. Wtedy jest najlepsze :)

5 komentarzy:

  1. Przekrój tego ciacha wygląda obłędnie. Super

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę smakowicie. Chciałabym mieć takie zdolności kulinarne, aby móc przygotować coś takiego na swoje urodziny. W tym roku planuje zamówić tort, bo nie mam siły się z tym męczyć. Widziałam, że fajną ofertę mają e-torty i muszę się im bliżej przyjrzeć. Sama zajmę się pewnie przygotowaniem przekąsek i dekoracji. Z tym też pewnie trochę mi zejdzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A może by tak tradycyjnego Marcinka wzbogacić masłem orzechowym? Na pewno smak będzie oryginalny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Do marcinka idealnie pasuje filiżanka kawy. Słodkie ciasto zawsze równoważę małą czarną. Najbardziej lubię słabo kwaśne kawy.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz