wtorek, 12 lipca 2016

Bułki do kebaba

 Przygotowanie domowego fast-food'a jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie zdrowsze i sprawiające więcej przyjemności. Przepis jest prosty a bułki wychodzą chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. A do tego cudownie pachną i są niesamowicie sycące! Zapraszam :)


Bułki do kebaba

Składniki:
  • 600g mąki pszennej
  • 250ml ciepłej wody
  • 42g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 roztrzepane jajko
  • sezam
Przygotowanie:
  1. Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszone drożdże i  2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby zaczyn ruszył.
  2. Do miski wkładamy mąkę, jogurt, sól, olej. Wlewamy zaczyn. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na dużą prostokątną blachę (najlepiej ta z wyposażenia piekarnika, wyłożona papierem do pieczenia). Rozciągamy i ugniatamy ciasto, aż uformujemy spore koło. Przykrywamy i ostawiamy na czas nagrzewania się piekarnika. 
  4. Gdy piekarnik jest już nagrzany, nacinamy ciasto lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200'C i pieczemy przez 25- 30 minut na złoty kolor.
  6. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do wystudzenia.
  7. Przestudzone pieczywo kroimy na 4 części. Wypełniamy ulubionym farszem i gotowe!
Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Super bułeczki, kebaby będą pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczym nie odstępują w smaku od kebaba z budki ;) a z pewnością mają mniej konserwantów- polecam! :)

      Usuń
  2. Jakiego rodzaju mąki należy użyć, 450 cczy 650 a może innego?

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz