wtorek, 17 maja 2016

Drożdżówki z serem

Ciepłe, pachnące i cudownie prezentujące się drożdżówki potrafią skraść serce nie jednego łasucha. Domowe wypieki choć są zazwyczaj czasochłonne to myślę, że od czasu do czasu warto ten czas poświęcić :) Miękkie ciasto z delikatnie waniliowym serem - po pierwszym kęsie będziecie w niebie :) Zapraszam!

Drożdżówki z serem

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 50 g masła 
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • nadzienie: dowolny serek twarogowy, 2 łyżki śmietany, cukier waniliowy
  • rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie:
  1. Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki, 1/4 szklanki letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut.
  2.  Dodajemy mąkę, sól, resztę cukru i mleka, jajko oraz roztopione i ostudzone masło.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie ładnie odchodzić od ręki. Możemy podsypać mąką jeśli zbyt mocno się klei. Przykryć i odstawić na 1 godzinę. 
  4. Przygotowujemy nadzienie łącząc wszystkie składniki i dokładnie mieszając. 
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutko. Kroimy na pół po długości. Jedną połowę smarujemy serkiem i przykrywamy drugą połową. Kroimy na 4 cm porcję. Każdą pojedynczą sztukę przekręcamy raz w dłoniach i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  6. Wszystkie drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C  góra-dół na 20- 25 minut, aż zrobią się ładnie rumiane.Pod koniec pieczenia możemy przełączyć na termoobieg. 
  7. Gotowe drożdżówki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Poproszę jedną, na pewno musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile dać swieżych drożdży? J jakiej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenną uwagę. Już poprawiłam w przepisie. Potrzeba 5 dkg drożdży a mąkę użyłam pszennej- tortowej :) pozdrawiam

      Usuń

Dodaj swój komentarz