Gulasz z kaszą pęczak
Składniki:
- 3 małe papryki: czerwona, żółta, zielona
- mała puszka kukurydzy
- 1 średnia cukinia
- 200g pieczarek
- 500g mięsa gulaszowego
- 2 małe cebule
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- gałka muszkatołowa
- szczypta majeranku
- kasza pęczak ugotowana na sypko
- oliwa
- Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić dowolnie (u mnie średnia kostka).
- Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki, szczyptę soli. Wymieszać, razem przesmażyć.
- Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półksiężyce.
- Podsmażone pieczarki ściągamy z patelni a następnie podsmażamy kolejną poszatkowaną cebulę na łyżce oliwy. Wrzucamy mięso, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rumiano.
- Kolejno dodajemy papryki, cukinię, pieczarki, kukurydzę odsączoną z zalewy. Wzbogacamy resztą przypraw, dokładnie mieszamy.
- Zostawiamy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
- Po tym czasie zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym wymieszanym z 3 łyżkami wody. Mieszamy dokładnie i zostawiamy jeszcze na chwilę, żeby wszystko się połączyło.
- Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Gorący gulasz wykładamy na kaszę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz