wtorek, 1 marca 2016

Kruche ciastka (bez cukru) z marmoladą z dzikiej róży

Szybkie i proste w przygotowaniu ciastka, które mimo braku cukru w składzie nie tracą walorów :) Są przepyszne! Marmolada z dzikiej róży wspaniale podkreśla delikatny i  kruchy charakter wypieku. Zapraszam!



Kruche ciasta ze śmietaną

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciastek
  • marmolada
Przygotowanie:
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dokładnie mieszamy. 
  2. Dodajemy margarynę, którą siekamy nożem na mniejsze kawałki.
  3. Następnie wbijamy 2 jajka i wlewamy śmietanę.
  4. Szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 min.
  5. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kwadrat, pokroić na średniej wielkości kwadraty.
  6. Na każdą porcję nakładać około 1 małą łyżeczkę marmolady. Sklejać przeciwległe rogi (bardzo mocno pościskać, aby w piekarniku się nie rozkleiły).
  7. Tak przygotowane ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. 
  8. Wkładać do nagrzanego piekarnika 150'-160'C na około 10-15 minut.
  9. Po tym czasie wystudzić. 
Gotowe!

*Podczas pieczenia, część marmolady może wypłynąć, po przestudzeniu można uzupełnić ciasteczka pozostałą marmoladą. 


    6 komentarzy:

    Dodaj swój komentarz