Ślimaczki drożdżowe z cynamonem
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6l8l9Pb3gEa-HIfLDVXVPplq_q-KR__gTnlOSceaSoFi5Nm7FLN2mHAOjKd6ah2-lKuvhdw9OyzQcmd-NdNTh1u9FZz4bwHL1lRJXxhDwzkcmpeSA6kY7NiFin91mzN9l3G-kbv8Ku7U/s320/IMG_20160219_104642.jpg)
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30 gr świeżych drożdży
- 70 gr roztopionego masła
- 5 łyżek cynamonu
- 75g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka mleka
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły (na ok.15 min.).
- Następnie w misce wymieszać suche składniki. Dolać do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko.
- Zagniatać, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
- Przygotować nadzienie: rozetrzeć miękkie masło, z mlekiem, cukrem i cynamonem.
- Wyjąć ciasto, rozwałkować je na kwadrat. Ciasto posmarować równomiernie farszem cynamonowym.
- Pokroić na ok. 2 cm plastry a następnie zwinąć w ślimaczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm. Odstawić blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do pieca można posmarować cieniutko mlekiem, aby ładnie się zrumieniły.
- Piec w 180' przez ok. 30-35 minut.
Najlepsze są jeszcze ciepłe :)
Uwielbiam te zakrętasy;)
OdpowiedzUsuńu nas po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni :) pozdrawiam
UsuńCynamon w okresie zimowym jest zawsze na tak :) Pysznie to wszystko wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam :)
UsuńSmaczna słodycz. Świetnie prezentują się Pani ślimaczki ;)
OdpowiedzUsuńod czasu do czasu trzeba się porozpieszczać pysznościami :) dziękuję i pozdrawiam
Usuń