piątek, 15 stycznia 2016

Kluski na słodko zwane ,,rzucanymi,, lub śliszkami.

  Najprostsze na świecie, przepyszne kluseczki z tartym jabłkiem i klarowanym masełkiem. Smak mojego dzieciństwa :) Wersja na słodko idealnie sprawdzi się jako deser albo lekkie drugie danie. Z pewnością skradnie serce naszym najmłodszym ;) Zapraszam!




Śliszki z jabłkiem lub kluski rzucane z jabłkiem

Składniki:
  • 1 jajko
  • 12 płaskich łyżek mąki
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
dodatkowo:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • cukier
Przygotowanie:
  1. W misce dokładnie wymieszać mąkę, wodę, jajko, sól i starte na dużych oczkach jabłko.
  2. W garnku ugotować około 2 litry wody. Posolić.
  3. Do gotującej wody wrzucać po łyżce ciasta. Powtarzać, aż do wykorzystani ciasta.
  4. Gotować, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. 
  5. Wyłowić z wody. Wyłożyć na talerz.
  6. Polać sklarowanym masełkiem i posypać cukrem. 
Smacznego!

3 komentarze:

Dodaj swój komentarz