poniedziałek, 14 grudnia 2015

Sernik - Käsekuchen

Przepis pochodzi z książki Deutsche Küche, którą mam przyjemność mieć w swojej domowej biblioteczce :) Zainspirowana postanowiłam dziś zrobić sernik. Wzorując się na przepisie wprowadziłam małe zmiany. Odkąd pamiętam zawsze uwielbiałam serniki w każdej postaci. Tutaj niestety nie mam szczęścia by trafić na typowy twaróg. Mimo to dla chcącego nic trudnego. I tak oto powstał- Przepyszny, domowy sernik, który swoim cudownym zapachem, moze przyprawić o zawrót głowy :) Zapraszam!


Sernik z płatkami migdałowymi.

Składniki:

ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 0.5 opakowania proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 0,5kg chudego twarogu 
  • 150g cukru
  • sok z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
dodatkowo:
  • dwie garście płatków migdałowych
  • cukier puder
Przygotowanie:
  1.  Mąkę z proszkiem, cukier, masło i jajko w misce wymieszać dokładnie. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
  2. Prażymy płatki migdałowe na patelni.
  3. Piekarnik rozgrzać do 175'C- termoobieg. 
  4. Wszystkie składniki z masy serowej wymieszać. 
  5. Formę wysmarować tłuszczem, posypać ewentualnie bułką tartą. Następnie dno wyłożyć ciastem z lodówki. Dokładnie rozprowadzając palcami, gdy ciasto zbyt mocno klei się do rąk -pomaga zwilżenie dłoni. 
  6. Na wyrównane ciasto wylewamy masę serową. Posypujemy wierzch migdałami. 
  7. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy piekarnik i tak zostawiamy, aż do wystudzenia. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz