środa, 18 listopada 2015

Schab w jałowcu.

 Schab w innym wydaniu. Aromatyczny i niezwykle kruchy. Idealny jako drugie danie z ziemniaczkami lub kaszą. Zapraszam!



Schab w jałowcu.

Składniki:
  • schab (do 1 kg)
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 10 nasion jałowca
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • łyżka mąki


Przygotowanie:
  1. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Cebulę posiekać w sporą kostkę.
  3. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondelka.
  4. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dołożyć do mięsa. 
  5. Wszystko zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy.( ziele angielskie, liść laurowy jałowiec). 
  6. Przykryć i dusić aż schab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn. 
  7. Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować, doprawić majerankiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.  

Podawać z sosem lub bez niego.
Smacznego! 

2 komentarze:

Dodaj swój komentarz