poniedziałek, 9 listopada 2015

Bazylia na słodko? Naturalnie! :)

Ciekawy smak :) Klasyczny biszkopt z orzeźwiającym aromatem bazylii zaskoczy nie jednego smakosza. Dla podkręcenia smaku dodałam dżem truskawkowy i to był strzał w dziesiątkę :) Zapraszam!



Rolada z masą bazyliową.

Składniki:

rolada:
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki)
 masa:
  • mały pęczek bazylii 
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego  
Przygotowanie:
  1. Upiec roladę wg przepisu.
  2. Śmietankę wymieszać z cukrem pudrem. Ubić mikserem. 
  3. Bazylię drobno posiekać. Dodać do niej mascarpone.Zblenderować.
  4. Wymieszać delikatnie obie masy.
  5. Smarujemy roladę dżemem. (cienka warstwa)
  6. Rozsmarować na przestudzonej roladzie. Zawinąć.
  7. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz