piątek, 2 października 2015

Rolada z biszkoptu z bitą śmietaną

Prosty przepis na klasyczną i smaczną roladę z biszkoptu. 


Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną.

Składniki: 
  •  5 jajek
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki)
  • schłodzona śmietanka 30% (400g
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • opcjonalnie owoce lub galaretka pokrojona w kosteczki  
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwinią.
Przygotowanie: 
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  2. Żółtka roztrzep i dodaj delikatnie do piany. Wymieszaj.
  3. Dodaj powoli mąkę i wszystko dokładnie połącz.
  4. Wylej masę na blaszkę (20x45cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w 180'C przez około 12 minut.
  6. Rozłóż ściereczkę na płaskim blacie, posyp ją pozostałym cukrem pudrem. 
  7. Połóż na nią gotowy, gorący biszkopt (zdejmij papier do pieczenia) a następnie zwiń ciasto w roladę. Pozostaw tak na 30 minut.
  8. Przygotuj masę. Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach a pod koniec dodaj śmietan-fix.
  9. Rozwiń biszkoptowy rulon i posmaruj kremem z bitej śmietany. Dla lepszego efektu możesz rozłożyć owoce lub galaretkę a następnie zroluj ponownie ciasto. 
  10. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
  11. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Gotowe :)
Mile spędzonego weekendu dla Wszystkich!
pozdrawiam,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz