Racuchy z twarogiem
Składniki:
- 250g tłustego twarogu
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 120 ml mleka
- 150g mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka c. waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatkowo: owoce
- Żółtka wymieszaj z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Porcje racuchów kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na rumiano.
- Odsączamy na ręczniku papierowym.
- Podajemy na ciepło lub zimno z owocami.
Wyglądają pysznie! :D
OdpowiedzUsuńHej wykorzystałam Twój przepis na ciasto kakaowe bez jajek i mleka, wyszło pyszne, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:) polecam inne przepisy 😉
UsuńŚwietny pomysł na pożywne śniadanie :) Wygląda pysznie, pewnie tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej robię racuchy z jabłkami, tylko robię je z kefirem. Przepis wzięłam z mojego ulubionego bloga kulinarnego.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię racuchy, a to dlatego, że mieszam ciasto w blenderze. Dzięki temu ciasto robi się bardzo szybko i jest mniej zmywania.
OdpowiedzUsuń