Ciasto drożdżowe z owocami (bez jajek)
Składniki:
- 1/3 kostki świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
- 450g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g cukru
- 50ml oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki mleka
- owoce np brzoskwinie z puszki
- kruszonka: 1/2 szkl mąki, 1/2 szkl cukru pudru, 1/2 szklanki klarowanego masła
- Przygotować rozczyn: Drożdże świeże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. wymieszać i odstawić, aż drożdże ruszą.
- Resztę składników dajemy do miski, wlewamy rozczyn. Mieszamy przez chwilę łyżką a potem wyrabiamy ciasto rękami. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Owoce kroimy na plasterki. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażarki.
- Ciasto drożdżowe podsypujemy mąką, wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, formujemy i wkładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykrywamy, odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wykładamy na ciasto owoce (lekko wciskamy) a później kruszonkę (odrywamy małe kawałki i układamy na cieście).
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C góra-dół na 50 minut.
Bardzo lubię ciasta drożdżowe, a na taką pogodę jak teraz idealnie będą smakowały wraz z kawą ;) Jutro mam wolne, więc na pewno zrobię sobie takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńNa słoneczny dzień i na deszczowy- ciasto drożdżowe zawsze smakuje :)
UsuńWitam serdecznie! Bardzo Pani dziękuję za cudowny przepis! Ciasto jest REWELACYJNE :) Mąż i syn uwielbiają! Piekę bardzo często, ostatnio z truskawkami, przepyszne. Nie sądziłam, że będzie to takie odkrycie! Brakowało mi jajek a chciałam zrobić drożdżowe i w ten sposób znalazłam Pani przepis :) Ciasto na następny dzień jest nadal mięciutkie, może to dzięki dodaniu oleju a to kolejny plus biorąc pod uwagę ceny masła :) Jeszcze raz dziękuję i życzę dużo dobra!
OdpowiedzUsuńdzien dobry, czy trzeba piec az 50 minut? zazwyczaj drozdzowe pieklam 25-35 minut.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, szybki i udany! Polecam :)
OdpowiedzUsuńJupi!!!! Syn nie może jajek i mleka... Wreszcie zjem coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńCiasto smaczne, niekłoptliwe w wykonaniu, zawsze się udaje.
OdpowiedzUsuńCiasto super!przepyszne,na pewno zrobię jeszcze nie raz. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńPewnie coś źle zrobiłam bo moje ciasto jest jak beton, nie rośnie i jest super twarde
OdpowiedzUsuń....
Nic źle nie zrobiłaś tylko przepis jest do bani. Zrobiłam wiele ciast drożdżowych i zawsze się udawały. Tu porażka na całej linii - betonowaty gniot, który nie można nawet wyrobić. Ilość mleka jest zdecydowanie zbyt mała by móc zagnieść taką ilość mąki! Osoba wstawiająca ten twór nie ma bladego pojęcia o ciastach drożdżowych.
UsuńZgadza się.niectez wyszła kula do wybijania okien albo trafienia teściowej w łeb
UsuńDlatego ja dodałem jeszcze szklankę wody. Jednak brak 3-4 jajek trzeba czymś zastąpić.
UsuńCiasto wychodzi jak trzeba! Wszystkim zawsze smakuje :-)
OdpowiedzUsuńTaaa i co jeszcze?
UsuńNie polecam tego przepisu, tylko składniki zmarnowałam... chyba te pozytywne komentarze ( które mnie zwiodły ) pisała sama autorka lub jej znajomi.
OdpowiedzUsuńNieznam Pani od przepisu, wybralam pierwszy lepszy przepis z internetu, dopiero teraz przeczytałam komentarze i z czystym sumieniem mogę polecić przepis. Mi wyszło super. Pierwszy raz zrobilam z jabłkami, dzis robie z brzoskwiniami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie polecam. Ciasto nie wyrosło,jest strasznie twarde i tylko szkoda bakalii,bo dałam ich dużo.
OdpowiedzUsuńWooooow wyszło i to pyszne !!!
OdpowiedzUsuńCiasto w ogóle wyrosło, ani w trakcie zalecanej godziny przed pieczeniem, ani w czasie pieczenia. Da się zjeść ale szału nie ma.
OdpowiedzUsuńNie wychodzi
OdpowiedzUsuńPrzepis podaje za mało mleka. Jak robisz często ciasta drożdżowe to przy kręceniu od razu widać że jest twarde i nie urośnie. Jednak te 3-4 jajka trzeba czymś zastąpić, więc spokojnie trzeba dodać drugie tyle inaczej wyjdzie 'beton' jak piszą powyżej l.
OdpowiedzUsuńNa pół kg mąki trzeba dać szklankę i trochę mleka. Ja robię na mleku roślinnym
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, żeby ciasto uroslo należy dodać więcej mleka niż w przepisie, na pewno ponad szklankę, inaczej twardy balabuch
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń