piątek, 13 maja 2016

Kotlety siekane z papryką i kukurydzą

 Kolorowe i wyśmienicie smakujące kotleciki, które można jeść na ciepło i na zimno. W mig znikają z talerza ;) Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam!


Kotlety siekane z papryką i kukurydzą

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki kartoflanki
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • garść posiekanego szczypiorku
  • kilka łyżek oliwy do smażenia
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
  1. Fileta pokroić w średnią kostkę.
  2. Paprykę oczyścić, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w małą kostkę.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Wszystko wymieszać z mąką, jajkami, szczypiorkiem i majonezem. Doprawić do smaku. 
  5. Małe porcje nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. Smażyć kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Gotowe!
Świetne z ryżem i różnymi surówkami :)

4 komentarze:

  1. fajne takie kotleciki :)


    pozdrawiam
    Kaśka
    ---------------
    zapraszam do mnie

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... A co z jajkiem ? Ma być dodane bez żadnej obróbki aby zagęścić konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, już uzupełniłam brak w przepisie. Tak, jajko ma być dodane do całości masy, pozdrawiam

      Usuń

Dodaj swój komentarz