Połączenie pieczarek, sera żółtego i fileta z kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże kusząco się prezentuje ;) Zapraszam!
Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem
Składniki:
-30 dag sera żółtego
-4 jajka
-3 pojedyncze filety
-40 dag pieczarek
-3 łyżki majonezu
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
1.
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodajemy rozbełtane jajka i
majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach
około 40x40 (aby wyszedł dość cienki placek). Piec 30 minut w 160'C.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na małe plasterki. Podsmażamy, aż zmiękną.
3. Filety pokroić na podłużne paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rumiano na oliwie.
4.
Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie
fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia
żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C.
5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany.
Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym.
Smacznego!
Wygląda naprawdę wspaniale :) Mnie na pewno będzie smakować, pytanie co z moimi niejadkami ;) Ale wydaje mi się, że idealnie trafiłaś w gusta smakowe chłopaków, bo uwielbiają ser ;) Mogliby go jeść na kostki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa :) Mój czterolatek zjadł ze smakiem, jedynie omijając pieczarki ;) pozdrawiam
UsuńJa robiłam już w zeszłym roku jest super i smakuje także ale ja dołozyłam jeszcze zielonej pietruszki . Ale teraz to dołoże szpinaku ale listki. zamiast pietruszki.
Usuńbardzo fajna propozycja na obiad! :)
OdpowiedzUsuńa do tego smaczna i ciekawa :)
UsuńŚwietna przekąska. Moje dzieciaki był zachwycone. Ja dla siebie dodaję jeszcze troszkę papryczek chili :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze przepis przypadł do gustu :)
UsuńJa jeszcze robie do tego sos czosnkowy ☺
Usuńpolecam...pycha
OdpowiedzUsuńdziękuje, pozdrawiam :)
UsuńMniam aż ślinka pociekła. Muszę wypróbować jak najszybciej. Oby mój niejadek polubił
OdpowiedzUsuńproszę dać znać koniecznie czy smakowało :) pozdrawiam
UsuńA ta roladke łatwo da sie zwinąć ?? Boje sie żeby sie nie łamała mi .
OdpowiedzUsuńTrzeba zwijać póki jest jeszcze ciepła, drobne pęknięcia znikną, gdy pod koniec posypujemy startym serem i zapiekamy :)
UsuńJa robiłam troszkę inaczej bo rozbilam surowego fileta bardzo cieniutko i wtedy ułożyłam na upieczony ser i zwinelam w rolade. następnie pieklam ok 30 minut. polecam
OdpowiedzUsuńMoże Twój sposób ułatwia późniejsze zwijanie? Następnym razem wypróbuję Twoją metodę, pozdrawiam
UsuńTRZEBA ZROBIC ,POZNIEJ CHWALIC !!! :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować :)
UsuńDziś to robilam ale ciasto nie jest równe ma wypukłości i nie wiem dlaczego
OdpowiedzUsuńhmm... może zbyt mocno ubite/roztrzepane jajka (przez to napowietrzone)? nic innego nie przychodzi mi do głowy, pozdrawiam
UsuńRobię ją od dawna jest przepyszna. w miejsce pieczarek można dać szpinak.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje ze szpinakiem :)
UsuńRobiłam taką tylko pieczarki starłam na tarce (duże oczka),po czym je przesmażyłam i też na ciasto kładłam rozbite,surowe filety.
OdpowiedzUsuńTez robie taką rolade ale z surowym rozbitym filetem a na pieczarki daje serek topiony pieczarkowy nie rozsypuja sie i sa fajnie aksamitne
OdpowiedzUsuńCzy moze byc blaszka z piekarnika?czy nie będzie za duza?
OdpowiedzUsuńmoże być z piekarnika, wszystko zależy od tego jak szeroko rozlejemy masę jajeczno- serową. Możemy uformować dowolnej wielkości prostokąt :)
UsuńJa taką roladę robię ale filet jest surowy ponieważ po zwinieciu w roladę piekę to jeszcze 20 minut. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI zapiekam na blaszce z piekarnika
Usuńwiększość jest już gotowa, więc podpieczenie fileta wcześniej współgra ze składaniem później wszystkich elementów :) pozdrawiam
Usuńczy masa jajeczna nie przylgnie do blaszki
OdpowiedzUsuńjeśli masz takie obawy możesz użyć papieru do pieczenia, tylko później trzeba ściągnąć go z ciasta, gdy jest jeszcze ciepły, pozdrawiam
UsuńWitam ostatnio robiłam te roladki i trochę chyba mi nie wyszły, całe ciasto serowe przykleiło się do blaszki. Chyba trzeba je piec na papierze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńteż piekę taką roladę ciasto wylewam na papier do pieczenia i bez trudu odchodzi a pierś rozbijam surową na cieniutkie plastry.
OdpowiedzUsuńA czy zamiast takich placuszkow mozna zrobić nie słodkie nalesniki i do nich dać ten farsz wraz startym serem żółtym? :)
OdpowiedzUsuńdlaczego roladka pękła przy zwijaniu
OdpowiedzUsuńjeśli rolada jest zbyt gruba to pęknie
OdpowiedzUsuńA co można dać zamiast pieczarek bo nie przepadam za nimi
OdpowiedzUsuńИнстраграмм являться самой популярной площадкой для продвижения своего бизнеса. Но, как показывает практика, люди еще чаще подписываются на профили в каких уже достаточное количество подписчиков. Если заниматься продвижение своими силами, потратить на это вы можете очень много времени, поэтому гораздо лучше обратиться к спецам из Krutiminst.ru подробнее https://forums.m4fg.at/printthread.php?tid=246789
OdpowiedzUsuńWow, ten przepis na roladę serową z pieczarkami i filetem z kurczaka brzmi naprawdę kusząco! Jestem przekonany, że wybierając składniki w odpowiednim sklepie spożywczym online, jak ja to zrobiłem, można jeszcze bardziej podkreślić smak i jakość tego dania. Dlatego też, warto zagłębić się w temat. Przepis i sklep - obie te rzeczy są warte uwagi i sprawdzenia!
OdpowiedzUsuń