Drożdżówki z serem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 50 g masła
- 5 dag drożdży świeżych
- 1 jajko
- szczypta soli
- nadzienie: dowolny serek twarogowy, 2 łyżki śmietany, cukier waniliowy
- rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek
- Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 1 łyżkę cukru, 3 płaskie łyżeczki mąki, 1/4 szklanki letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut.
- Dodajemy mąkę, sól, resztę cukru i mleka, jajko oraz roztopione i ostudzone masło.
- Wyrabiamy ciasto, aż będzie ładnie odchodzić od ręki. Możemy podsypać mąką jeśli zbyt mocno się klei. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
- Przygotowujemy nadzienie łącząc wszystkie składniki i dokładnie mieszając.
- Ciasto rozwałkowujemy na cieniutko. Kroimy na pół po długości. Jedną połowę smarujemy serkiem i przykrywamy drugą połową. Kroimy na 4 cm porcję. Każdą pojedynczą sztukę przekręcamy raz w dłoniach i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wszystkie drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C góra-dół na 20- 25 minut, aż zrobią się ładnie rumiane.Pod koniec pieczenia możemy przełączyć na termoobieg.
- Gotowe drożdżówki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Poproszę jedną, na pewno musi być pyszna
OdpowiedzUsuńUpewniam- są bardzo pyszne :)
UsuńIle dać swieżych drożdży? J jakiej mąki?
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenną uwagę. Już poprawiłam w przepisie. Potrzeba 5 dkg drożdży a mąkę użyłam pszennej- tortowej :) pozdrawiam
Usuń