Bułki śniadaniowe drożdżowe
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 130g słonecznika, pestek dyni itp
- 20g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- Mąkę wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze raz wyrabiamy.
- Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany wałek tniemy na porcje z których formujemy w dłoniach bułeczki. Te z kolei kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wszystkie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy reszta ziaren.
- Ostrym nożem nacinamy krzyżyk.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C góra-dół lub 180'C w termoobiegu. Pieczemy 20 minut, jeśli chcemy mieć mocniej spieczone wystarczy trochę dłużej potrzymać w piekarniku.
- Studzimy na kratce.
Ps. Świetnie smakują zarówno na słodko z ulubionym dżemem jak i z białym serkiem i rzodkiewką :)
Taka bułeczka to niebo w gębie, idealna na śniadanko.
OdpowiedzUsuńI na śniadanie
Usuńi do kawy
i na kolację ;)