Marmolada z rabarbaru z nutą cynamonu
Składniki:
- 0,5 kg łodygi rabarbaru
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru (w miarę upodobań można zwiększać lub zmniejszać)
- łyżka cynamonu
- Rabarbar oczyścić, odkroić końce. Całość pokroić na 2cm kawałki. Wrzucić do garnka, posypać cukrem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy rabarbar zmięknie, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Dokładnie mieszamy i zostawiamy jeszcze na chwilę na małym ogniu. Po tym czasie nasza marmolada jest gotowa :)
Taka marmolada świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu lub makaronu.
Smacznego!
Fajny przepis! Widzę tę marmoladę z jakiś dobrym pieczywem z ziarnami, ewentualnie goframi lub naleśnikami. Rabarbar to dość wdzięczny surowiec i w racji sezonu dość mocno eksploatowany na blogach kulinarnych. Ciasta już trochę mi się przejadły, za to marmoladą nie pogardzę, tym bardziej że przygotowanie jest mega proste. Ciekawa jestem jak wypadłaby wersja z sokiem pomarańczowym? Zastanawia mnie też, jak to jest ze szkodliwością rabarbaru, bo ostatnio słyszałam, że spożycie dużych ilościach może być szkodliwe. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu :) Marmolada jest bardzo pyszna! Jeśli chodzi o rabarbar ma on wiele cennych wartości odżywczych m in potas, magnez, żelazo, witaminę C oraz beta karoten. ,,Duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu. Zawarty w nim kwas szczawiowy przekształca się, tworząc szczawian wapnia – związek, który odkłada się w postaci kamieni nerkowych. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.,,
Usuńhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
pozdrawiam,