Obwarzanki
Składniki:
- 740g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 55g roztopionego masła
- 250ml ciepłego mleka
- 125ml ciepłej wody
- 14g świeżych drożdży
- 2 L wody
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól morska, mak
- Mąkę przesiać, dodać cukier.
- Drożdże rozkruszyć, zalać letnią wodą, posypać mąką (ok 3 łyżki), przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki tj masło, mleko, sól, mąkę i cukier. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości (ok 1 godzina).
- W większym garnku gotujemy wodę z cukrem i sodą.
- Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy wałeczek, składamy na pół, skręcamy do uzyskania spirali, zlepiamy końce.
- Każdą porcję wkładamy do wrzącej wody na 1 minute. Wyjmujemy łyżką cedzakową na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Obwarzanki smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżką mleka anastępnie posypujemy makiem lub solą morską.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na 15-20 minut w zależności jak mocno rumiane lubimy :)
Uwielbiam je :) muszę się w końcu skusić i też upiec :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) pozdrawiam,
UsuńCzy do gotowania konieczny jest cukier?
OdpowiedzUsuńCukier zmienia odrobinę smak, wszystko kwestią gustu ;) pozdrawiam
Usuń14 g drożdży to nie troszkę mało?
OdpowiedzUsuń