Chałwowiec
Składniki: (na małą blaszkę 20x24)
biszkopt jasny:
biszkopt ciemny:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 100g chałwy
- 100g nutelli
- 150 g margaryny/masła
- 60 g małych bezików
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
- Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać małymi partiami cukier. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180'C na 20 minut (sprawdzamy patykiem czy ciasto jest gotowe). Powtarzamy te czynności przy biszkopcie ciemnym.
- Masa: Proszek budyniowy i cukier mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować a następnie wlać budyń, mieszać i wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej kruszymy chałwę a do drugiej dodajemy nutellę.
- Jasny biszkopt smarujemy masą chałwową, w którą wciskamy lekko beziki. Następnie wykładamy masę z nutellą i przykrywamy ciemnym biszkoptem. na górę polewa i kokos.
- Ciasto dobrze schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz