poniedziałek, 30 maja 2016

Cynamonowe Donut- Muffins

Przepis pochodzi z jednego z niemieckich czasopism. Jest bardzo prosty, szybki i smaczny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy :) Jeśli ktoś chce zredukować cukier, którego tutaj nie brakuje może pominąć ostatni etap maczania w maśle i obtaczania w mieszance cukru i cynamonu. Zapraszam!


Donuts- Muffins

Składniki:
  • 2 jajka
  • 370 g cukru
  • 50 ml oleju słonecznikowego (ok 3,5 łyżki)
  • 200g śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:
  1. Jajka z 150g cukru zmiksować na puszystą masę. (ok 4 minuty)
  2. Do masy jajecznej dodać olej i dokładnie wymieszać, następnie powoli małym strumieniem wlewać śmietanę cały czas miksując. 
  3. Kolejno dodać startą gałkę muszkatołową i ponownie zamieszać. 
  4. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Wlewać ciasto po 2 płaskie łyżki do natłuszczonej foremki do muffinek.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg- 150'C na 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Studzimy na kratce.
  7. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Lekko studzimy.
  8. Cukier (pozostałe220g) mieszamy z cynamonem, wysypujemy na płaski talerzyk.
  9. Przestudzone muffinki wyciągamy ostrożnie z foremki. Każdą po kolei maczamy w maśle i obtaczamy w cukrze z cynamonem. 
Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz