Donuts- Muffins
Składniki:
- 2 jajka
- 370 g cukru
- 50 ml oleju słonecznikowego (ok 3,5 łyżki)
- 200g śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Jajka z 150g cukru zmiksować na puszystą masę. (ok 4 minuty)
- Do masy jajecznej dodać olej i dokładnie wymieszać, następnie powoli małym strumieniem wlewać śmietanę cały czas miksując.
- Kolejno dodać startą gałkę muszkatołową i ponownie zamieszać.
- Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wlewać ciasto po 2 płaskie łyżki do natłuszczonej foremki do muffinek.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg- 150'C na 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Studzimy na kratce.
- Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Lekko studzimy.
- Cukier (pozostałe220g) mieszamy z cynamonem, wysypujemy na płaski talerzyk.
- Przestudzone muffinki wyciągamy ostrożnie z foremki. Każdą po kolei maczamy w maśle i obtaczamy w cukrze z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz