sobota, 4 czerwca 2016

Strucla z makiem

Istnieje przekonanie, że strucla to trudny do przygotowania smakołyk. Długo wierzyłam w tą teorię, aż postanowiłam stawić czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje?

Strucla makowa

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 6 g drożdży
  • 100g cukru pudru 
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • skórka z 1 cytryny
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
masa makowa:
  • 300g maku
  • 1/2 L mleka
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 200g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 szklanki np orzechy, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa 
 dodatkowo: lukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Przygotować masę makową. Mak wsypać do garnka z gorącym mlekiem, gotować około 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie przypalić. Po tym czasie odcedzić mak przez gęste sito.
  2. W innym garnku podgrzewamy masło z miodem. Dodajemy bakalie i mak. Mieszamy wszystko dokładnie, podsmażamy 10 minut. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik na 120'C termoobieg.
  3. Przygotować ciasto. Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, mieszamy ze śmietaną. Do mąki dodajemy masło, c. waniliowy i cukier puder. Siekamy nożem.Dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt.
  4. Wracamy do masy makowej. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z makiem. 
  5. Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Zwijamy delikatnie w roladę, sklejamy końce. Podkładamy blisko papier do pieczenia i rolując przekładamy struclę (razem z papierem) na blaszkę.  
  6. Pieczemy 20 minut w 120'C a po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze 30 minut.
  7. Studzimy na kratce. Dekorujemy lukrem (opcjonalnie).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz