Strucla makowa
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 6 g drożdży
- 100g cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany
- 200g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- skórka z 1 cytryny
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 300g maku
- 1/2 L mleka
- 100g masła
- 1/2 szklanki miodu
- 200g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 szklanki np orzechy, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
- Przygotować masę makową. Mak wsypać do garnka z gorącym mlekiem, gotować około 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie przypalić. Po tym czasie odcedzić mak przez gęste sito.
- W innym garnku podgrzewamy masło z miodem. Dodajemy bakalie i mak. Mieszamy wszystko dokładnie, podsmażamy 10 minut. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik na 120'C termoobieg.
- Przygotować ciasto. Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, mieszamy ze śmietaną. Do mąki dodajemy masło, c. waniliowy i cukier puder. Siekamy nożem.Dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt.
- Wracamy do masy makowej. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z makiem.
- Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Zwijamy delikatnie w roladę, sklejamy końce. Podkładamy blisko papier do pieczenia i rolując przekładamy struclę (razem z papierem) na blaszkę.
- Pieczemy 20 minut w 120'C a po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180'C i pieczemy jeszcze 30 minut.
- Studzimy na kratce. Dekorujemy lukrem (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz