Pierogi z jabłkami
-ciasto na pierogi:
- 400 g mąki
- 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- łyżka cukru (opcjonalnie)
- klarowane masło lub śmietana
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są mocno kwaśne dodać łyżkę cukru. Odsączyć z nadmiaru soku i odstawić.
- Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta)
- Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.
- Szklanką wycinamy porcje ciasta.
- Nakładamy farsz i sklejamy pierożki.
Pycha!!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/