Chleb pszenny
Składniki:
- 500g przesianej mąki +trochę do podsypania
- 15 g drożdży
- 250ml wody
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- Drożdże rozkruszyć, wymieszać z ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem.
- Mąkę przesiać, dodać resztę soli i roztwór z drożdży. Lekko mieszam łyżką a później zagniatam ciasto rękami. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy rękami elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Wykładamy do foremki (ja użyłam silikonowej, ale w innym wypadku smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą). Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 30 minut.
- Smarujemy lekko łyżką mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C na 50 minut.
Gotowe!
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Domowy chleb jest niepowtarzalny : ) Niby zwykły pszenny, a jednak całkiem inny od tego, który dostaniemy w sklepie. Lubię takie przepisy – proste, niezbyt czasochłonne (poza oczekiwaniem na wyrośnięcie), a jednocześnie dające rewelacyjny efekt. Chlebek wyszedł bardzo puszysty, a przypieczona skórka cieszy oko. Świetna propozycja dla początkujących, ale i wszystkich, którzy mają ochotę na mięciutki, śniadaniowy chlebek. Z pewnością skorzystam z przepisu, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzy takich zapachach trudno wytrzymać czas studzenia takiego chlebka ;) pozdrawiam
UsuńTylko że w oryginale jest 15 gram drożdży a w Twoim 15 dag czyli 150 gram. To przecież 10cio krotnie wiecej
OdpowiedzUsuńWkradł się mały błąd, już poprawiony. Dziękuję za cenną uwagę, pozdrawiam
Usuń