Sernik z wiaderka na kruchym spodzie z polewą czekoladową
ciasto:
ser:
- 1 kg sera (użyłam wiaderko z biedronki)
- 5 jajek
- 1 szklanka (niepełna) cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ kostki masła
- pół aromatu pomarańczowego
- pół tabliczki mlecznej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- Ciasto: Składniki połączyć, dobrze wyrobić. Owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Przygotować foremkę (u mnie tortownica ok 28 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić ciastem całą powierzchnię, lekko podziurawić widelcem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąc z piekarnika.
- Następnie przygotować masę serową. Ubić białka i odstawić. W innej misce utrzeć żółtka z cukrem i masłem, później partiami dodawać twaróg. Wszystko dokładnie wymieszać. Wmieszać delikatnie szpatułką mąkę a następnie ubite białka. Całość delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy, przelać na upieczone ciasto i do piekarnika na kolejne 45-50 minut 180 °C. Zostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Później wyjąc i studzić na kratce.
- Przygotować polewę. Wszystkie składniki, rozpuścić i ładnie połączyć. Lekko przestudzić a następnie polać środek ciasta lekko rozprowadzając czekoladę na zewnątrz.
Mmmm wygląda pysznie)))
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje😊
UsuńWłaśnie zrobiłam,pięknie urósł.
OdpowiedzUsuńProsty, smaczny, tani sernik - przepis genialny
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń