Ciasto z jabłkami i orzechami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół kostki margaryny (ok 125g)
- 3 duże jabłka
- duża garść rodzynek
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów
- łyżka cynamonu (ewentualnie)
- Jabłka umyć, obrać i pokroić na małą kostkę.
- Jaja ubić z cukrem. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodajemy miękką margarynę. (można roztopić i wystudzić)
- Kolejno dodawać orzechy, rodzynki i jabłka- delikatnie mieszając. Masa jest dość gęsta, ale nie należy jej rozrzedzać.
- Dokładnie połączoną masę przekładamy na foremkę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką wyrównać powierzchnię.
- Piec około 50 minut w 180'C.
- Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy zostawić uchylony piekarnik. Po 10 minutach wyjąć ciasto i studzić na kratce.
U mnie to ciasto nazywa się wiewiórka, jest pyszne i szybkie ;-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Bardzo apetycznie to ciasto wygląda! :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis, dlatego, że składniki są proste i zdrowe. Orzechy, rodzynki to paliwo dla mózgu, a jabłka to węglowodany, które dodadzą nam zastrzyku energii. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda i smakuje wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńCo za smak
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, upichcenie dobrego ciasta to nie byle wyczyn! Ciasta z piekarni również są cudowne w smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Ostatnio z córką go wykorzystałyśmy. Ubrałyśmy fartuchy kucharskie , oczywiście nie zapomniałyśmy też o czapkach kucharskich. I zabrałyśmy się za gotowanie. Wyszło nam przepysznie, cała rodzina się zajadała.
OdpowiedzUsuń