Pieczeń wieprzowa z marchewką
Składniki:
- 5 porcji kotletów wieprzowych
- 5 plastrów sera żółtego
- 6 marchewek
- 1 średnia cebula
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki keczupu
- kucharek
- sól, pieprz
- Kotlety delikatnie rozbić, lekko przyprawić.
- Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę poszatkować na średnie piórka, zeszklić na łyżce oliwy lub margaryny.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchewkę lekko posypaną kucharkiem.
- Następnie równo rozkładamy cebulę i kotlety.
- Majonez dokładnie mieszamy z keczupem. Smarujemy każdy kawałek mięsa.
- Przykrywamy wszystkie porcje plasterkami sera.
- Naczynie przykrywamy (przykrywką lub sreberkiem). Dusimy w piekarniku 170'C przez około 35 minut a następnie odkrywamy i pieczemy, aż ser ładnie się zarumieni.
- Podajemy z marchewką- Smacznego!
Wygląda ciekawie, takiego dania jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuń