Jamajka
Składniki:
- 5 jajek
- 1/3 szkl cukru pudru
- 100g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 suche budynie czekoladowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 banany
- 2 galaretki cytrynowe
- 500g śmietany kremówki
- 1/3 szkl cukru
- 150g mascarpone
- dżem brzoskwiniowy
- Biszkopt: Białka ubijam z cukrem pudrem. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, budynie i kakao ubijam mikserem na gładką masę. Na koniec dodaję delikatnie pianę z białek. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec około 25-30 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na na dwa blaty.
- Banany kroimy na pół po długości, skrapiamy sokiem cytrynowym.
- Przygotowujemy galaretkę używając 500ml wody. Pierwszy blat smarujemy dżemem, na to banany i tężejąca galaretka. Wstawiam do schłodzenia na około 30 minut.
- Śmietankę ubić z cukrem, dodawać partiami mascarpone. Dokładnie wymieszać. Przełożyć 3/4 masy na galaretkę, przykryć pokruszonym w dłoniach drugim blatem.
Wygląda bardzo smakowicie :) Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/08/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html