Rogaliki drożdżowe
Składniki:
- 15g drożdży świeżych
- 250g mąki
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 30g cukru
- 40g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i 1/4 szklanki letniego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Następnie dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, jajko, masło oraz mleko. Wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy na płaski placek, wycinamy trójkąty. Każdą porcję smarujemy nutellą (ok. pół łyżeczki). Chwytając za dwa kąty zwijamy w kierunku szpica, na koniec lekko zawijając do środka tworząc rogalik.
- Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 200'C przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia.
Smacznego!
Jak z Nutellą, to muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować chociaż rogaliki bardzo kaloryczne :) Przydałaby się jeszcze jakaś gorzkawa posypka dla zrównoważenia smaków :) Na pewno spróbuje swoich sił!
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne wpisy i pozdrawiam gorąco!
Ja ostatnio robiłem takie rogaliki z nadzieniem z masła migdałowego połączonego z kremem. Smak był bardzo oryginalny, ale warto eksperymentować w kuchni.
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis, na pewno wykorzystam go w niedzielę, aby mieć coś słodkiego do popołudniowej kawki. Zawsze łączę kawę z czymś słodkim. To idealne połączenie.
OdpowiedzUsuń