Plamka ,,Flecken- kuchen,,
Składniki:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 74ml oleju słonecznikowego
- 100g kremówki 30%
- 200g mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g gotowego budyniu
- 250g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka, cukier i olej zmiksować na jednolitą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać śmietanę, następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie szpatułką wmieszać pianę z białek.
- Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ok 22x30). Przed włożeniem do piekarnika nakładamy budyń porcjami, dość gęsto tworząc białe łaty. Pieczemy góra-dół w nagrzanym piekarniku 175'C przez 30-35minut.
- Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto po upływie czasu pieczenia wyciągamy z piekarnika. Do wgłębień po budyniu nakładamy jogurt i natychmiast ponownie wkładamy do jeszcze ciepłego piekarnika na 5-8minut. Po tym czasie studzimy. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Musi być bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńapetyczne i bardzo proste w przygotowaniu :)
UsuńNa miniaturce wygląda jak ciasto posypane cukrem pudrem częściowo :) Wygląda przepysznie na pewno spróbuję swoich sił :)
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne przepisy
Pozdrawiam