Jagodzianki
Składniki:
- 500g mąki pszennej\
- 50g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 100g cukru
- 100g masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 16g cukru waniliowego
- szczypta soli
- nadzienie: 1/2 L borówek, 3-4 łyżeczki cukru
- Zrobić rozczyn: pół szklanki letniego mleka, łyżka cukru, łyżka mąki i pokruszone drożdże wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
- Jaja i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Dodać rozczyn, masę jajeczną oraz resztę mleka. Dokładnie wymieszać, najpierw łyżką a potem dłonią wyrobić lekko klejące ciasto. Powinno być lśniące i jednolite. Uformować w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Następnie, gdy ciasto zwiększyło swoją objętość należy jeszcze raz delikatnie wyrobić. Odcinać w miarę równe kawałki mniejsze od pięści. Każdą porcję spłaszczać na dłoni, nadziewać borówkami obtoczonymi w cukrze i sklejać bułeczki. Uformowane kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub do okrągłej formy jedna przy drugiej. Wszystkie przykrywamy i odstawiamy do napuszenia.
- Białka rozkłócamy widelcem z łyżką wody. Smarujemy każdą jagodziankę.
- Pieczemy w 170'C przez 20 minut, aż będą rumiane.
Uwielbiam jagodzianki, takie domowe muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńsatysfakcja gwarantowana ;)
UsuńSuper pomysl na buleczki :-)
OdpowiedzUsuńdomowe wypieki zawsze najlepsze :)
UsuńNaprawdę świetny pomysł. Chociaż ja bym dodała trochę więcej jagód, tak żeby jagodzianki były naprawdę nadziane, chociaż w tym przepisie ciężko by było takie nadziane bułeczki podzielić :)
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejne przepisy,
Pozdrawiam gorąco :)
dziękuję za miłe słowa :) pozdrawiam
Usuń