Pleśniak z czerwoną porzeczką
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru +1 łyżka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300g porzeczki
- Porzeczki umyć, osuszyć na sicie.
- Mąkę pszenną, żółtka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżkę cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części: jedna to 3/4 a druga to 1/4. Każdą część zawinąć w folię spożywczą. Większą porcję ciasta schować do lodówki a drugą do zamrażarki na około 30 minut.
- Formę (25x30) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto z lodówki wyłożyć na dno formy. Można rozwałkować lub wylepić dłońmi.
- Porzeczki obtaczamy w łyżce mąki i przekładamy na warstwę ciasta.
- Z białek ubić sztywną pianę, partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną nadal miksując.Pianę wykładamy na porzeczki. Łyżką wyrównujemy wierzch. A na końcu ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki pokrywając pianę z białek
- Pieczemy w 180'C przez 40 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni.
- Dekorujemy świeżymi owocami i/lub cukrem pudrem.
uwielbiam pleśniaka :)
OdpowiedzUsuńu nas pierwszy raz- ale wyszedł przepyszny,więc z pewnością nie ostatni raz :)
Usuń