Krem z białych szparagów
Składniki:
- 1 pęk białych szparagów
- 1 mała pietruszka (korzeń)
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 litr bulionu drobiowego
- pieprz, sól
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- grzanki: chleb tostowy, łyżka masła
- Szparagi i pietruszkę opłukać, odkroić twarde końcówki (ok. 3 cm), łodygi obrać, pokroić na 1 cm kawałki.
- W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać szparagi i pietruszkę, smażyć co chwilę mieszając. Około 5 minut. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać.
- Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować z dodatkiem śmietanki na idealnie gładki krem.
- Zupę przelać przez sito i przetrzeć łyżką. Doprawić do smaku.
- Przygotować grzanki: Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, chwilkę przypiec, mieszając co jakiś czas.
- Zupę podawać na ciepło z grzankami.
Zupka na zdjęciach wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńrównież obłędnie smakuje ;)
Usuńależ ma niesamowity kolor, pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam
UsuńTa zupa jest świetna, ale wymaga nie lada wprawy. Szparagi to raczej trudne warzywo i trzeba wiedzieć jak je doprawić:)
OdpowiedzUsuńmimo to, uważam że warto spróbować :)
UsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńuwielbiam kremy, a ten wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńpolecam! :)
Usuń