Ciasto kakaowe (bez jajek i bez mleka)
Składniki:
- 300g mąki
- 200g cukru
- 140ml oleju
- 220ml wody
- 50g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- polewa: 1/2 gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 100ml kremówki, garść płatków migdałowych
- Wymieszać ze sobą suche składniki.
- Dodać olej i wodę. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Wlać do formy keksowej, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
- Piec na niskiej półce piekarnika w 170'C góra-dół przez ok 45 minut. (do suchego patyka)
- Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy na małym ogniu.
- Jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą.
hmm a smakuje dość podobnie bez tych jajek i mleka? Wyrosło ładnie :)
OdpowiedzUsuńw smaku nie czuć braku jajek i mleka :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńna sodzie zawsze wyjdze
OdpowiedzUsuńzgadza się, soda i proszek robią swoje :)
UsuńWitam właśnie piekę pachnie niesamowicie tylko boję się że będzie niedopieczone bo robię podwójną porcje:)
OdpowiedzUsuńMam jedno zastrzeżenie . Skoro mam uczulenie na jajka i mleko,jak zrobię polewę bez kremówki (która ma mleko ??) A bez polewy ciasto nie będzie taki pycha ;( a bu . Ale i tak je zrobię :) brzmi smacznie !
OdpowiedzUsuńA czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś bezglutenową czy to już nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuń