poniedziałek, 4 lipca 2016

Ciasto kakaowe (bez jajek i mleka)

Bardzo proste i mocno kakaowe ciasto, które uzależnia ;) Nie wyczuwamy braku jajek i mleka. Chwila przyjemności dla wszystkich miłośników wilgotnych ciast i nie tylko. Zapraszam!


Ciasto kakaowe (bez jajek i bez mleka)

Składniki:
  • 300g mąki
  • 200g cukru
  • 140ml oleju
  • 220ml wody
  • 50g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • polewa:  1/2 gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła, 100ml kremówki, garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Wymieszać ze sobą suche składniki.
  2. Dodać olej i wodę. Dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Wlać do formy keksowej, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
  4. Piec na niskiej półce piekarnika w 170'C góra-dół przez ok 45 minut. (do suchego patyka)
  5. Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki mieszamy na małym ogniu. 
  6. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. hmm a smakuje dość podobnie bez tych jajek i mleka? Wyrosło ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam właśnie piekę pachnie niesamowicie tylko boję się że będzie niedopieczone bo robię podwójną porcje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam jedno zastrzeżenie . Skoro mam uczulenie na jajka i mleko,jak zrobię polewę bez kremówki (która ma mleko ??) A bez polewy ciasto nie będzie taki pycha ;( a bu . Ale i tak je zrobię :) brzmi smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy mąkę pszenną można zastąpić jakąś bezglutenową czy to już nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz